Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Betuwse bucketlist: dit móet je doen!

In de Betuwe hoef je je geen moment te vervelen. Maar je hebt natuurlijk niet oneindig de tijd. Daarom hebben wij een bucketlist opgesteld met activiteiten die je niet mag skippen tijdens je bezoek aan de Betuwe. Dat scheelt weer wat uitzoekwerk: handig!

1. Spot bloesem aan de fruitbomen

In het voorjaar staan de fruitbomen in de Betuwe in bloei. Elk jaar trekt dat weer ontzettend veel liefhebbers want het is bijzonder mooi om te zien! Maak een mooie fiets- of wandelroute en vergeet vooral geen foto te maken. De bloesemperiode is moeilijk te voorspellen omdat het van veel (weers-)factoren afhankelijk is. Via de Bloesemalert-app, die gratis te downloaden is, houden we je in het voorjaar op de hoogte van de bloesemstand. Tip: breng zeker een bezoek aan de Appeldijk bij landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd! Aan weerszijden van deze dijk staan appelbomen die in het voorjaar prachtige bloesem dragen.

2. Zelf fruit plukken

Wat is er nu leuker dan zelf je eigen fruit vers van de boom plukken? Op steeds meer locaties in Rivierenland kan dat. Een leuk uitje voor het hele gezin, en nog gezond ook!

Bekijk hier de locaties

 

3. Een kilo (of meer) kersen kopen

In de maanden juni en juli is het volop kersentijd in de Betuwe. Je vindt de lekkerste kersen bij gezellige fruitstalletjes langs de weg en in de vele landwinkels. Ben je in deze maanden in de Betuwe, dan mag je niet naar huis gaan zonder deze kersen geproefd te hebben. En wij weten zeker dat het niet bij een handje kersen blijft…

4. Verken de Linge met een boot, kano of SUP-board 

De rivier de Linge stroomt door de hele Betuwe. Wist je dat dit de langste rivier van Nederland is? De Betuwenaren zijn er maar wat trots op. Vanaf de Linge is de Betuwe op zijn mooist. Dus huur een boot, kano of SUP-board bij een van de vele verhuuradressen en trek er op uit!

5. Fiets de Lingeroute

De Lingeroute is misschien wel de populairste route in de Betuwe. Hij leidt je, zoals de naam al doet vermoeden, langs beide zijden van de Linge en gaat door gezellige en karakteristieke dorpjes. Deze route moet je echt gefietst hebben!

6. Breng een bezoek aan Buren

Het pittoreske Buren ligt verscholen aan de Korne, een zijriviertje van de Linge. Dit vestingstadje heeft een rijke geschiedenis, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de Oranjes. Bekijk het beeld van Willem van Oranje en Anna van Egmont en eet een lekker ijsje in het midden van het stadje. Of strijk neer op een heerlijk terras aan de Korne. Het stadje heeft nog veel meer verrassends te bieden, dus het is zeker het bezoeken waard.

7. Maak een foto van Molen de Vlinder in Deil

Vele liefhebbers gingen je voor, want het levert toch wel hét karakteristieke plaatje van de Betuwe op. Een foto van Molen de Vlinder in Deil met daarnaast de Linge. Dus vergeet dat zeker niet; leuk voor in het fotoboek!

Foto: Betuwefotograaf.nl – Marinus de Keijzer

8. Maak een selfie met Flipje

Wie kent het fruitmannetje Flipje niet? Nog steeds noemen veel mensen dit fruitmannetje wanneer hen de vraag gesteld wordt of ze Tiel kennen. In de 19e eeuw vestigde jamfabriek ‘De Betuwe’ zich hier, waaruit later mascotte Flipje voortkwam. In het centrum van Tiel staat een standbeeld van Flipje, dus ook daar mag geen foto van ontbreken! En breng dan meteen een bezoek aan het Flipje en Streekmuseum!

9. Ga met het fietsveer naar landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat ook niet mag ontbreken op je ‘to do-list’ is een oversteek over de Linge met het fietsveer vanaf Enspijk naar Mariënwaerdt (of vice versa). Een gezellig en lief klein pontje, wat je naar het eeuwenoude landgoed brengt. Maak hier een mooie wandeling, bezoek het landgoed of strijk neer voor een kop koffie, lunch of diner bij de Stapelbakker.