Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

1-daags inspiratieprogramma: 'Cultuur snuiven in de Betuwe'

Ben je een echte cultuurliefhebber en wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de Betuwe? Hieronder een inspiratieprogramma om de culturele kant van de regio te leren kennen.

Ochtend: bezoek Oranjestad Buren

Denk je aan cultuur in de Betuwe, dan denk je aan Buren. Dit stadje ademt cultuur! Buren is een pittoresk stadje dat verscholen ligt aan een zijriviertje van de Linge, genaamd de Korne. Het vestingstadje heeft een rijke geschiedenis, waarin een belangrijke rol voor de Oranjes is weggelegd.

Start je dag dan ook in Buren. Parkeren kun je kosteloos op het parkeerterrein bij de Pannekoekenbakker Buren en De Hofhouding. Vanuit daar wandel je gemakkelijk het stadje in.

Tips in Buren:

Museum Buren & Oranje

Museum Buren & Oranje bestaat sinds 1988 en is gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis aan de Markt te Buren. Het museum laat je op verrassende wijze de band met het Oranjehuis zien. Zo bevinden zich in de hal jonge aanwinsten, zoals kinderkleertjes en schoenen van Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Ook kun je er de borstbeelden van alle Oranjes bewonderen.

Meer informatie

Marechausseemuseum

In het Marechausseemuseum in Buren ontdek je de veelzijdigheid van de Koninklijke Marechaussee. Het bezoek is een spannend onderzoek en biedt ruimte om zelf achter het rijke verleden en heden van dit krijgsmachtsdeel te komen.

Meer informatie

Beeld voor St. Lambertuskerk

Het prachtige vestingstadje Buren mag zich terecht Oranjestad noemen. In 1551 trouwde Willem van Oranje er met Anna van Egmont, waardoor vandaag de dag koning Willem-Alexander en prinses Beatrix ook graaf en gravin van Buren zijn.

Voor de St. Lambertuskerk in Buren kun je het beeld van het gezin van Willem van Oranje en Anna van Egmont bewonderen.

Meer informatie

Cultuur snuiven maakt hongerig; lunchtips in Buren

Restaurant De Hofhouding
In het centrum van Oranjestad Buren is Restaurant de Hofhouding gevestigd. De sfeervolle en ongedwongen ambiance en het moderne interieur maakt ...Lees meer
Buren
Meer informatie
Meer over Restaurant De Hofhouding
De Pannekoekenbakker Buren
Bij de Pannekoekenbakker in Buren heeft u een keuze uit maar liefst 250 verschillende pannenkoeken. Aangevuld met onze voorgerechten en onze ...Lees meer
Buren
Meer informatie
Meer over De Pannekoekenbakker Buren
De Prins
Het mooiste terras aan het water vind je in het oranjestadje Buren bij De Prins, eten drinken en slapen. Koffie, lunch, ...Lees meer
Buren
Meer informatie
Meer over De Prins

Middag: maak een stadswandeling

Stadswandeling door Culemborg

De vrijstad Culemborg met zijn middeleeuws stratenplan is een bezoek zeker waard. Je kunt ervoor kiezen om de stad zelf te ontdekken tijdens deze stadswandeling. Je komt dan langs een aantal plaatsen en gebouwen die in de boeiende historie van Culemborg een belangrijke rol hebben gespeeld. Maar je kunt je ook laten rondleiden door een enthousiaste stadsgids. Ze kunnen je interessante verhalen vertellen en laten je kennismaken met het oude centrum van Culemborg.

Reserveer een stadsgids

Stadswandeling Tiel

In Tiel zijn diverse stadswandelingen uitgezet. Je hebt keuze uit een compacte stadswandeling door de historische binnenstad, een route die je deels door het buitengebied van Tiel leidt, een beeldenroute, de Flipstriproute of diverse struinwandelingen door de uiterwaarden. Zeker de moeite waard!

Meer informatie

Middag: bezoek de scheve toren van Acquoy

Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn meest markante gebouw, de scheve toren van de Hervormde kerk. De toren staat al uit het lood sinds de bouw in de 15e eeuw. De toren wordt daarom ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd. Uniek en zeker het bezoeken waard!

Meer informatie

Middag: beklim de Sint-Maartenskerk in Tiel

Op de zaterdagen 10, 17, 24 en 31 augustus augustus is de Sint Maartenskerk in Tiel van 12u tot 16u open voor publiek en kun je de toren beklimmen. In de kerk is een expositie te bewonderen van diverse kunstenaars uit de eigen gemeente. Een heel mooie diversiteit aan kunst wordt tentoongesteld. Na het beklimmen van de toren heb je een adembenemend uitzicht over Tiel en de wijde omtrek.

Meer informatie

Nog meer culturele tips:

Meer leuke musea in de Betuwe:

Elisabeth Weeshuismuseum

Benieuwd hoe het leven vroeg in een weeshuis was? Leer er alles over in het Elisabeth Weeshuismuseum. In totaal groeiden er meer dan 700 kinderen op in het oudste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland uit 1560.

Meer informatie

Museum Jan van Riebeeckhuis

Het Jan van Riebeeckhuis is een 16e-eeuws dubbelpand gelegen in het historische centrum van Culemborg. Het museum wil men kennis laten maken met de geschiedenis van de 17e-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck en met zijn belangrijke rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw.

Meer informatie

Flipje & Streekmuseum

Beleef een nostalgische reis door het land van Flipje. Het museum neemt je mee naar de wondere wereld van Flipje, de jam, de Romeinen en de complete geschiedenis van de stad Tiel in 50 kastjes. Het museum is gehuisvest in de oude herensociëteit uit 1789.

Meer informatie

Breng een bezoek aan een fort

Fort Asperen

Fort bij Asperen is één van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het monumentale torenfort spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Ook kunstenaars en designers laten zich graag inspireren door deze historische plek, met prachtige kunst- en designtentoonstellingen als resultaat.

Meer informatie

Fort Everdingen

Fort Everdingen is een fort uit de 19e eeuw, dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vandaag de dag is er een bierbrouwerij met proeflokaal en camping gevestigd.

Meer informatie

Fort Vuren

Fort Vuren ligt op een steenworp afstand van Slot Loevestein, aan de overkant van de Waal. Fort Vuren was een strategische schakel in de lange keten van forten, tussen 1815 en 1870 aangelegd in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig biedt het stoere fort onderdak aan een Bed & Breakfast.

Meer informatie

Contact

Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Neem contact met ons op via info@rivierenland.nl of 088 6363 888. We helpen je graag verder!