Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Escape De Betuwe

13 mei 2023 t/m 13 mei 2023 van 12:00 - 16:00 uur

Geldersestraat 31a

4191 BA

Geldermalsem

Het is begin 1945. Het is lente. Er wordt hevig gevochten in de Betuwe en het Rivierengebied. Burgers even verderop naar het oosten worden geconfronteerd met onderwaterzettingen, voortdurende beschietingen en evacuaties. Wat op dat moment nog niemand weet, is dat dit gebied uiteindelijk negen maanden lang het frontgebied zal zijn tussen bevrijd en bezet Nederland, met de Waal als scheiding daartussen. In het westelijk rivierengebied zal die situatie duren tot aan de Duitse capitulatie op 5 mei 1945. Het gebied zou dan compleet verwoest zijn, en niet eens door de Duitsers, als wel door de geallieerden.
Na het mislukken van operatie Market Garden in september 1944 was er tussen de Duitse troepen en de geallieerden een patstelling ontstaan. Het front liep dwars door de Betuwe. Meer dan 60.000 bewoners zouden worden geëvacueerd, een groot gedeelte van het gebied zou onder water komen te staan en het gebied zou uiteindelijk één van de meest beschadigde gebieden van heel Nederland zijn.
Veel mensen zijn op zoek naar een veilig onderkomen. In ‘Escape De Betuwe’ krijg je een koffer met belangrijke papieren. Deze koffer moet je brengen naar een geheime locatie. Welke dat is, ontdek je in een tocht langs verschillende Levende Standbeelden die opgesteld staan in en rond het centrum van Geldermalsen. Elk standbeeld vertelt een oorlogsverhaal uit een van de delen van het rivierengebied en brengt je een stapje dichterbij het geheime adres waar je de koffer moet afleveren.
Groepen (maximaal 6 personen, van verschillende leeftijden) kunnen zich tot uiterlijk 6 mei 2023 aanmelden bij Toneelgroep T-jater, op nummer 06 – 14 64 60 82 of via info@toneelgroep-t-jater.nl Bij deelname is een smartphone met data vereist.
Deze escape game ‘Escape De Betuwe’ is onderdeel van het project ’Will We Ever Be Free?’: het bevrijdingsproject over oorlog, onderdrukking, vluchten en thuiskomen. Dit project met een boodschap wordt financieel ondersteund door onder andere de provincie Gelderland, de gemeente West Betuwe en het fonds Wij Doen Mee. Bij dit project horen, naast ‘Escape De Betuwe’ ook de theatervoorstelling ‘De Dictator – Inside The Mind’ door Toneelgroep T-jater en de jeugdtheatervoorstelling ‘Will We Ever Be Free?’. Alle activiteiten en voorstellingen vinden plaats in mei en juni 2023.


Lees meer
Delen: