Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Over Culemborg

Van een kleine handelsstad aan de Lek is Culemborg door de eeuwen heen uitgegroeid tot een vrijzinnige stad in de Betuwe waar veel te beleven valt. Relaxed winkelen, lekker eten, genieten van cultuur en historische gebouwen… in Culemborg kan het allemaal.

Wie van actie en natuur houdt, maakt prachtige fiets- en wandeltochten door de omgeving, elk met zijn eigen charme. Woon je zelf in Culemborg? Laat je dan door deze website inspireren om je eigen stad eens door een heel andere bril te bekijken.

De geschiedenis van Culemborg gaat heel ver terug. Al in de 14e eeuw werd de stad een Vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie. Armen en zieken vonden verzorging in de stad en weeskinderen werden al vanaf 1560 opgevangen in het Elisabeth Weeshuis (nu een museum). Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in woelige tijden beschermd door maar liefst drie wallen en grachten, met zeven stadspoorten. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Culemborg. Nieuwsgierig geworden? Met de stadswandeling duik je echt in de geschiedenis!

Creatieve uitstraling

Wie door de historische straatjes slentert, zal verbaasd zijn over het aantal galerieën en ateliers, met een grote diversiteit aan kunstvormen. Een teken dat er veel creatieve mensen in de stad wonen. Dat zorgt ook in de vele cafés en op de terrassen voor een bruisende sfeer, zelfs overdag. Toch even de stad uit? Vanuit Culemborg ontdek je op de fiets de allermooiste plekjes van de Betuwe, kom je ook in Buren of Tiel, of verken je de lange Linge.

Ontdek de mogelijkheden

Mooie routes in en rondom Culemborg

Kronkelen tussen Lek en Linge
Kronkelen tussen Lek en Linge is een fietsronde van 52 kilometer tussen Culemborg aan de Lek en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt aan ...
52 KM
Meer informatie
Meer over Kronkelen tussen Lek en Linge
Kuilenburgerpad
Culemborg staat bekend als bruisende stad, maar ook buiten het hart is genoeg te beleven. Culemborg is gelegen op een stroomrug ...
6 KM
Meer informatie
Meer over Kuilenburgerpad
Betuweroute
Fiets de Betuweroute en ervaar zelf waarom de Betuwe dé fruittuin van Nederland genoemd wordt. ...
57 KM
Meer informatie
Meer over Betuweroute

Theater en podia

Diverse monumenten in Culemborg zijn tegenwoordig in gebruik als theater, bij uitstek een plaats waar je komt voor je plezier of ontspanning. Zo is er een theater gevestigd in een voormalig pakhuis en vind je ook een theater in een gebouw dat van oorsprong een school was. Op deze locaties vinden verschillende voorstellingen plaats maar je kunt er bijvoorbeeld ook workshops volgen. Benieuwd waar ze te vinden zijn?

Bekijk het hier

Hotspots

Culemborg heeft verschillende broedplaatsen van cultuur en creativiteit. Een aantal is gevestigd in industriële of militaire monumenten.

Bekijk meer hotspots