Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Kunstwerkenroute

Een prachtige kunstroute langs Waal en Linge dorpjes. De route gaat langs de openbare kunstwerken in de 26 kernen van West Betuwe. Coronaproef langs 47 openbare kunstwerken in de 26 kernen van de Gemeente West Betuwe.

Er is een routeboekje ontwikkeld met beschrijvingen van alle openbare kunstwerken in de 26 kernen (24 dorpjes en 2 stadjes) van de Gemeente West Betuwe. Uiteraard kan men de route zelf samenstellen, maar wij hebben hierbij ook alvast 4 fietsroutes en een autoroute gemaakt. Prachtige tocht langs De Waal en de Linge dorpjes.

Routeboekjes € 5,- apart en incl. routes € 10,- zijn te koop (wanneer het opgestuurd moet worden komt hier € 5,- bij). Bestellen kan via info@skcwb.nl of kijk voor meer informatie op www.skcwb.nl.

Rumpt/Gellicum/Rhenoy

In Rumpt ligt het bronzen hondje op het schoolplein van school De Springplank en in Gellicum op het grasveld aan de Vlietskant staat de bronzen bank. Beide kunstwerken zijn van de hand van Jorien Rooijmans-de Kruyff van Dorssen.

Nederlands beeldhouwster geboren in Bandung, 16 augustus 1933 en thans woonachtig in Amsterdam. Rooijmans werd geboren in Nederlands-Indié als dochter van Huibert Brian de Kruyff van Dorssen en Jifke de Vaynes van Brakell Buys. Haar vader was destijds beroepsmilitair bij de luchtmacht bij het Indische leger. In 1938 trok ze met haar moeder naar Nederland Ze volgde onderwijs aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam waar ze les kreeg van o.a. Piet Esser en Paul Grégoire. Vanaf 1955 woonde en werkte ze in Amsterdam. In 1969 trouwde ze met kunstschilder Ron Rooymans en vestigde ze zich in Gellicum langs de Linge.

Rooijmans maakte figuratieve beelden vaak in brons.

In West Betuwe staan beelden van haar:
In Deil: Os en ’t Paard
In Gellicum: de bronzen bank, geplaatst 1977
In Rumpt: het bronzen hondje bij de school

Voor meer informatie over deze route en openbare kunstwerken, bestel het routeboekje bij Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (www.skcwb.nl) of via info@skcwb.nl  Het boekje kost € 5,00 excl. verzendkosten.

In Rhenoy worden in deze kunstroute de vogelhuisjes langs de provinciale weg vermeld, ter natuurlijke bestrijding van de processierups.

´Spijk: Kunstwerk: Wat een drukte: ‘Dijkmannetjes’.

Naam kunstenaar Jos van Dormolen

De twee nieuwe bordjes zijn onthuld door de Stickting SKCWB voor de route in Spijk en Opijnen. Lees hier het artikel uit het weekblad West Betuwe. Benieuwd wat er nog meer speelt en wilt u op de hoogte blijven van Stichting SKCWB volg dan hier de Facebookpagina van de Stichting.

In alle 26 kernen van West Betuwe zijn de openbare kunstwerken in kaart gebracht. Hiervan is een routeboekje gemaakt. Wanneer u fietst, loopt of met de auto door een van de 26 kernen rijdt, kunt u aan de hand van het routeboekje de kunstwerken opzoeken, die in deze kern zijn te bezichtigen. Het routeboekje is te koop ad € 5,00 (excl. verzendkosten) via info@skcwb.nl of via onze website www.skcwb.nl of bij een van de verkooppunten.

“De verhalen van Neerijnen”

Geplaatst op 25 juni 1993. Kunstenaar Joyce Bloem (12-1-1951 – 22-5-2017) uit Tuil kreeg de opdracht van de gemeente Neerijnen, vanwege het 15 jarig bestaan van de gemeente. De gemeente Neerijnen is op 1 januari 2019 opgegaan in de gemeente West Betuwe.

We zien de plattegrond van de gemeente op de acht metalen vlakken. Schoolkinderen uit groep 8 van alle basisscholen uit de tien kerndorpen hebben ongeveer 200 verhalen geschreven die worden bewaard in de tien “gouden” kistjes die als een ruggengraat de verbinding vormen tussen de acht vlakken.

Kunstwerk ‘Verhalen van Neerijnen’

Achterliggende extra informatie

In Rumpt, Opijnen en Spijk zijn bordjes geplaatst speciaal voor deze route. Door middel van een QR code wordt u geleid naar meer informatie over in elk geval de kunstwerken waarbij het bordje is geplaatst en wordt u voor de andere kunstwerken verwezen naar het routeboekje.

Gemeente West Betuwe ondersteunt de Stichting met de ontwikkeling van deze routes door de Gemeente. Zo is in 2019 route 1 de Piet Mulder kunstroute met een bordje in Tuindorp verschenen. In 2020 Route 2 Langs de openbare kunstwerken in West Betuwe, met drie bijbehorende bordjes in Rumpt, Opijnen en Spijk.

In 2020 is tevens in het najaar verschenen route 3 Langs de vloedschuren, met 8 bijbehorende bordjes bij een aantal vloedschuren in de regio.

Door middel van een QR code op de bordjes wordt verwezen naar meer info.


Achterliggende informatie bordje in Spijk:

´Spijk: Kunstwerk: Wat een drukte: ‘Dijkmannetjes’.

Naam kunstenaar Jos van Dormolen

Korte toelichting kunstenaar: Joseph Camillus van Dormolen is geboren op 9 januari 1926 in Rotterdam. Hij volgt de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij was beeldhouwer, glasschilder en monumentaal kunstenaar, kunstschilder en keramist. Hij overleed op 21 september 2011. Hij woonde in Spijk aan de Zuiderlingedijk.

Uit een artikel van Flip van Doorn een toevallige bezoeker: “Zomaar aan (in) de Zuiderlingedijk kwam ik dit kunstwerk tegen. Een soort mannetjes die in de dijk lijken te wonen en die door een venster naar buiten kijken. Geen idee hoe het heet of wie het gemaakt heeft, maar wel een vrolijke verrassing in het landschap. In het plaatsje Spijk, ter hoogte van de Wilgenhof. Geen plek om een omweg voor te maken, wel leuk als je toch in de buurt bent”.

Sjors van Dormolen (kleinzoon) liet Flip weten, dat deze Dijkmannetjes gemaakt zijn door zijn grootvader, kunstenaar Jos van Dormolen uit Spijk. De titel is “Wat een drukte.”

Meer werken in deze kunstroute van kunstenaar Jos van Dormolen zijn te zien in:

Asperen: kunstwerk paard en menner
Heukelum: kunstwerk commentaar