Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Clingelenburg

Neerijnen

Plan je route

Gijsbert de Cocq van Neerijnen, een achterkleinzoon van Rudolf II de Cock bouwde in het jaar 1350 het huis Clingelenburg. Het tegenwoordige huis is in c.a. 1600 op de fundamenten van het oude huis Clingelenburg gebouwd. Ingrijpende verbouwdingen hebben plaats gevonden in de 18e eeuw en in de 19de eeuw en met een aanbouw uitgebreid.

Het smalle middenrisaliet heeft een ingangsomlijsting in Lodewijk XV-vormen, met daarboven de wapens van Tjaard van Aylva en Margaretha van Gendt en een opschrift uit 1769 betreffende jhr. Hobbe baron van Aylva. Het huis kreeg in 1791 de huidige vorm. Bij het gemeentehuis is een koetshuis te vinden, met een 17e eeuwse formele parkaanleg, naar een ontwerp van L.A. Springer is in 1922-1923 een deel van dit park gewijzigd in late Engelse landschapsstijl.

Op de 21e mei 1353 verkoopt vrouwe Heylwig van Ewijc het huis aan Ghiselbertus de Cock van Nederijnen en zij geeft het terug in leen aan Heylwig van Ewijc. Na Heylwig van Ewijc en Ghiselbertus Cock van Neerijnen, bleef het een periode in het beziet van familie De Cock van Neerijnen. Tot Gijsbert de Cock van Neerijnen in 1594 overleed. In 1594 werd Joachim van Giessen, een zoon van zijn tante Anna van Malburch en Joost Giesen zijn erfgenaam. En stap verder gaan we naar Margaretha barones van Gendt Johansdr. (1656-1741) en Tjaard van Aylva (1648-1705). Boven het ingangsportaal is een alliantiewapen van kasteel Neerijnen. Door vererving aan Judith van Aylva en man Hobbe van Aylva. Door vererving werd rond 1800 het kasteel Neerijnen bewoond door opperhofmaarschalk Hans Willem baron van Aylva, heer van Waardenburg en Neerijnen. Die in hoge achting stond met koning Willem I. In 1827 overlijdt deze baron en liet zijn bezittingen na aan Hans Willem van Aylva baron van Pallandt, derde zoon van zijn overleden dochter getrouwd met een Van Pallandt van Keppel. Door de toenmalige burgmeesters van Waardenburg werd veel overlegt met de baron, voordat er beslist werd. Hans Willem van Pallandt is in 1852 opperkamerheer van Willem III. Hans Willem van Pallandt was in 1929 de laatste uit het mannelijke geslacht van Pallandt. De laatste uit de vrouwelijke lijn Jkvr. Elise baronesse van Pallandt stierf in 1971. Het kasteel ging daarna naar haar achterneef Jhr. Carel L. H. van Vredenburch. Deze verkocht het in 1974 aan stichting het Gelders landschap. Vervolgens wordt het verkocht aan de gemeente Neerijnen en daarna opnieuw verkocht aan het Gelders Landschap en Kastelen.

Het einde van de Clingelenburg was rond 1574, toen het door troepen van Lodewijk van Nassau zwaar beschadigd wordt. Tussen 1574 en ca 1600 zal het hyus Clingelenburg afgebroken moeten zijn. Het in ca 1600 gebouwde gebouw bestaat nog. Wel is er in de jaren 1790 en 1791 grondig aan het kasteel verbouwd. Dit blijkt uit brieven tussen rentmeester Kooijman en baron van Pallandt.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Neerijnenhttps://www.routeyou.com/nl-nl/location/view/47433438/kasteel-neerijnen, Historische Kring West-Betuwe.

Kasteel Clingelenburg is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 2: Waalroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: