Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Kasteel Ophemert

De hervormde kerk van Ophemert, de Maartenskerk, heeft een voornaam en imponerend uiterlijk. Historie De geschiedenis van Ophemert is nauw verweven met de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Helemaal duidelijk is het niet, maar sommigen menen dat Rudolf de Cock, die we ook tegenkomen in Waardenburg en Opijnen, ook Ophemert in 1265 door ruiling ontving.

Lange tijd bleef het gebied in het bezit van de familie De Cock van Weerdenburg, totdat het omstreeks 1550 in bezit kwam van de familie Van Haeften en vervolgens in 1844 in dat van de Mackay’s. In het midden van de vorige eeuw was Mr. Aeneas baron Mackay, ambachtsheer van Ophemert. Jarenlang was hij lid van de Tweede Kamer en in 1862 werd hij vice-president van de Raad van State. Ook aan het Koninklijk Hof heeft hij een plaats bekleed en meer dan eens werd hij benoemd tot executeur-testamentair van Koninklijke nalatenschappen. Veel deed hij in het belang van de maatschappij van weldadigheid. Kortom: hij was een veelzijdig figuur met een universeel gerichte belangstelling. In verband met zijn werk woonde hij een groot deel van de week in Den Haag. Maar in het weekeinde zag men hem in Ophemert en dan voelde hij zich niet te goed om op de zondagsschool als onderwijzer van de dorpsjeugd te werken.

Vanaf 2009 heeft de adelijke familie van Dedem het kasteel in erfpacht. In de middeleeuwen was er in Ophemert een commanderij van het Duitse huis gevestigd. Deze commanderij, een tijdens de derde kruistocht gestichte geestelijke ridderorde, is waarschijnlijk bewoond geweest door enkele priesters en dienende broeders en had zowel in Ophemert als Zennewijnen uitgebreide bezittingen. Later is zij naar Tiel verplaatst. De “Abdij”, een boerenhofstede aan de Akkersestraat en een huis in Zennewijnen genaamd “Het Klooster’, herinneren aan dit verleden. Sinds 1815 was Ophemert een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van iets ten zuiden van Tiel loopt het lnundatiekanaal van de Waal naar de Linge. Als de Lingesluizen bij Asperen werden gesloten en het Waalwater door het kanaal op de Linge werd gebracht, ontstond een grote waterbarrière (nog gebruikt in 1940). Tegenwoordig dient het kanaal om in droge zomers water op de Linge te brengen voor de landbouw.

Beeldmateriaal: Collectie Regionaal Archief Rivierenland


Lees meer
Delen: