Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Palmesteyn

Deil had in het verleden 7 kastelen, Bulckenstein, Palmesteyn, Ringelestein, Reijnerstein, Vogelbuch, Bakerbosch en Schorrestein. Alle kastelen behoorden tot het Furstendom Gelre en Graafschap Zuthen, behalve Palmesteyn.

Het kasteel Palmesteyn was in de 14e in bezit van de familie Van Tuyll van Palmestein. Begin van de 15e eeuw woonde op het kasteel Joan van Tuyll tot Palmesteyn. Hij was de jongste zoon van Willem van Tuyll en was gehuwd met N. van Everdingen. Hun oudste zoon Hendrick, wordt in 1446 geboren.

In 1630 koopt Johan Glummer, raadsheer van het Furstendom Gelre en Graafschap Zutphen, Palmestein met de daarbij behorende landerijen. Zijn vrouw Johanna de Bije gaf Palmestein aan haar kleinzoon, Johan van Eck van Panthaléon, na haar overlijden.

Daarna komt Palmestein in het bezit van Johanna Schade, gehuwd met kolonel Johan Buchan, die met koning-stadhouder Willem III in 1691 meekwam van uit Engeland. De zoon van kolonel Buchan, verkoopt Palmestein in 1738 aan Johannes Verstegen paardenhandelaar te Deil. De familie Verstegen heeft er tot 1833 gewoond.

Na de inval van Keizer Napoleon Bonaparte in 1795 raakte Palmestein in verval. Floris Melchior Verstegen verkoopt  in 1833 Palmesteyn met de landerijen aan graaf O. A. W. van Byland, heer van Mariënwaerdt. In 1894 koopt de familie Van Everdingen de ruïne met de landerijen en heeft het tot op heden in bezit.

Acquoy 2019 © A. F. Verstegen, CC-BY.

Kasteel Palmesteyn is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: