Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Natuurhistorisch Museum de Oersprong

  • Drie miljard jaar in één uur
  • Fossielen van dichtbij bekijken en zelfs aanraken

Fossielen, mineralen, gesteenten en zoölogische preparaten vertellen ons veel over de historie van onze aarde.  Aan de hand van een geologische tijdschaal geven we je een beeld van alle geologische tijdperken (van Precambrium tot en met het huidige Holoceen). In tijd gemeten overbrug je in het museum zomaar 3 miljard jaar (tijdsverloop tussen de ouderdom van de eerste eencellige en hedendaagse zoogdier).

Het museum herbergt een collectie fossielen zowel als recente objecten. De fossielen beslaan de periode van het precambrium (zo’n 3 miljard jaar geleden) tot en met het pleistoceen (1 miljoen-10 miljoen jaar geleden). Ook recente materiaal zoals het skelet van een koe, een zee-egel of een opgezette eekhoorn is van belang. Herkomst van de collectie is gebaseerd op donaties, legaten, en aankopen, verzamelreizen van o.a. Harrie en Lodewijk de Koning en Barend van Harskamp.

Enkele groepen fossielen in de collectie verdienen speciale aandacht: met name de vissen van Araripe in Braziilë, de ijstijdfossielen zoals botten van mammoet, wolharige neushoorn en steppenwisent van de bodem van de Noordzee. Fossielen van ongewervelde dieren zoals ammonieten en nautilussen uit Zuid Engeland slangsterren uit Duitsland en Engeland, ongesteelde zeelelies uit Zuid Duitsland en trilobieten uit een groot deel van Europa en N.Afrika vormen eveneens een belangrijk deel van de collectie.
Wat onze eigen soort aangaat (Homo sapiens en voorlopers): er is een fraai afgietsel van de Australopithecus africanus en een schedel van de huidige mens aanwezig. Uit het Anthropozoicum (het tijdvak waarin de mens zijn intrede heeft gedaan) zijn ook gebruiksvoorwerpen uit de steentijd aanwezig. Onlangs heeft het museum een afgietsel van een Ichtyosaurus weten te verwerven. Het grootste gedeelte van de collectie is ondergebracht in het depot op de zolder.

Een kleiner deel wordt tentoongesteld. We vinden van belang voor de attractiewaarde van de expositie, dat het cabinet “Tute Natura” voorziet in een jaarlijkse wisseling van thema’s en objecten. De collectie wordt jaarlijks aangevuld met zelf verzameld materiaal en eventuele donaties/aankopen. Naast de collectie fossielen (80%) is er ook er ook een collectie mineralen (10%) te zien. De mineralencollectie bestaat voor een groot deel uit kwarts, calciet, pyriet, wulfeniet, agaat en amethist.

Openingstijden Museum:

Museum de Oersprong is op dit moment vanwege het coronavirus gesloten. Raadpleeg de website voor de actuele informatie.

Elke zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Ma t/m vrij : Alleen op afspraak geopend.

Toegangsprijzen

€ 4,00 per persoon
Kinderen tot 10 jaar gratis.
Museumkaart niet geldig.


Lees meer
Delen: