Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Zeven kastelen Deil

Deil is niet het grootste dorp van Geldermalsen, maar vroeger stonden hier liefst 7 kastelen! Het ging om Bulckestein, Palmesteyn, Ringelestein, Reynestein, Vogelenburch, Bakerbos en Schorestein. Daarnaast stonden er in Deil markante huizen als Gerestein en Frissestein. Alle kastelen en huizen gingen verloren. Alleen van Palmesteyn resteert nog de slotgracht en van Bulckestein een klein gedeelte van de poort. Wél leven de kastelen nog voort in Deilse straatnamen

In de negentiende eeuw wordt het bestaan van zeven kastelen in Deil vermeld, onder andere door de plaatselijke predikant Römer. De namen die er voor kastelen in Deil voorkomen zijn overigens meer dan zeven. Na onderzoek, op basis van de kaart uit 1713 met de ‘omgrachte’ percelen, blijven over: (van oost naar west):

– Bakerbos (1405) langs de Krugerstraat

– Ringelenstein langs de Prins Willem-Alexanderstraat (in 1466 zonder naam vermeld ‘als hoeve met hofstad’)

– Reinestein/Rijnestein (1388) langs de Prins Willem-Alexanderstraat

– Vogelenburg dat aan de Prins Willem-Alexanderstraat bij de kerk ligt

– Schorestein (1373 – ook vermeld als Gerestein en mogelijk als Schonestein)

– Bulckesteijn (ca. 1430)

– Palmesteyn (voor 1495).

Behalve Palmesteyn worden ze allemaal vermeld in het leenregister van Gelre. Duivelshof is een verbastering van Duifhuishof, het duifhuis van vermoedelijk Reinestein. Overigens waren deze kastelen maar relatief kleine verdedigbare en omgrachtte ‘huizen’ van steen. Bulckesteijn was verreweg de grootste. De namen van deze kastelen zijn nog in de huidige straatnamen in Deil terug te vinden.

Deze tekst van de hand van Helma Schouten verscheen eerder in de Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe. Een wandeling van Geldermalsen naar Leerdam. 1884-2012, jaargang 40, jubileum no. 2012.

De zeven kastelen in Deil zijn onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 1: Lingeroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer
Delen: