Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Dikke Toren Varik

  • De toren biedt met een hoogte van ongeveer 35 meter een weids uitzicht
  • De toren bestaat al voor 968
  • De huidige Toren is in fasen gebouwd, vanaf ongeveer 1250. 

De toren biedt met een hoogte van ongeveer 35 meter, een weids uitzicht vanaf de omloop. De brug van Zaltbommel, De Sint Jan in Den Bosch, de Grebbeberg, sluis Sint Andries en de Tielse glasfabriek, het is allemaal te zien. Bij helder weer is zelfs de Utrechtse Domtoren te bewonderen.

We schrijven 968. In dat jaar schenkt keizer Otto I, de machtigste man in Europa, aan een zekere graaf Widergeld alle rechten over het hof Feldrike, zoals Varik in die tijd heet. Daarmee krijgt Widergeld ook de zeggenschap over alle gronden, wateren en de opbrengsten van alle economische activiteiten. De akte, die in Cambrai (Kamerijk in Noord-Frankrijk) bewaard is gebleven, raakt later beschadigd maar vrijwel zeker wordt in de opsomming ook de kerk van Varik genoemd. Daarmee hebben we een indruk van de ouderdom van de kerk van Varik: voor 968 bestaat die al – en zonder twijfel op dezelfde plaats als waar de Dikke Toren en bijbehorende kerk altijd hebben gestaan. De huidige Toren is in fasen gebouwd, vanaf ongeveer 1250.

Op deze website vind je meer informatie over bezoekmogelijkheden, de geschiedenis en vele andere zaken.


Lees meer
Delen:

Je voelt je thuis in de Betuwe!

Je vindt hier rust en ruimte en uitgestrekte gebieden waar je lekker een frisse neus kunt halen.

COVID-19: Wij adviseren de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen bij een bezoek aan onze streek. Raadpleeg ook altijd de website van de betreffende locatie die u wilt bezoeken voor actuele informatie.