Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Piet Mulder, schilder van het Betuws landschap

Piet Mulder was schilder van het Betuws landschap. Hij fietste graag door het landschap en zodra hij een mooi plekje zag, legde hij dit vast met een snelle schets. In zijn atelier werkte hij dit vervolgens uit tot een aquarel of een schilderij. Dit heeft honderden mooie werken opgeleverd!

In 2019, zijn 100ste geboortejaar, werd een grote oeuvre tentoonstelling getoond. Ook is er toen een informatiebordje geplaatst bij het voormalig woon- en werkadres van Piet Mulder. De QR code die op dit bordje vermeld is, leidt naar deze pagina over de schilder!

Tuindorp

Tuindorp of Tuinwijk is een term voor een specifieke vorm van Europese bouw. Veel tuindorpen zijn vanaf 1920 gebouwd om een tegenwicht te bieden aan verpauperde arbeiderswoningen. Het gaat om lage eengezinswoningen met voor en achter een tuin(tje) en veel groen.

Zo ontstond ook Tuindorp in Geldermalsen, gebouwd in 1921 door woningbouwvereniging “Volkshuisvesting” als arbeidersbuurt. De woonblokjes hebben verschillende dakvormen en
ook de rode dakpannen verlevendigen het aanzicht. Verder zijn fors gemetselde schoorstenen opvallend, die in de gevels zijn geplaatst. Vanaf de beginjaren vestigde zich er – wegens de nabijheid van het station – veel personeel van de Nederlandse Spoorwegen.

Tuindorp en de oorlog: op 12 november 1944 werd er een huizenblok door de Duitsers platgebrand als répresaille: Tuindorpbewoners hadden mee gewerkt aan de spoorwegstaking van 1944.

PIET MULDER (1919 – 2001)

Schilder van het Betuws landschap.
Woonde / Werkte op huisnummer 48.

In 1945 werd hij naar Geldermalsen gestuurd om mee te helpen bij herstel van de kapot
gebombardeerde spoorbruggen. Huis 48 stond leeg en hij kon er meteen in. Piet en zijn vrouw Hanna bleven hier tot hun dood wonen.

Van hieruit trok Piet met de fiets er op uit om Betuwse taferelen vast te leggen.

Verder zijn de jonge Mulders ook actief in de speeltuinvereniging en samen met Reyer Murman (ook een Geldermalsens kunstschilder) schilderde Piet een enorm spandoek voor de vereniging.

Deze pagina is in samenwerking met stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (SKCWB) tot stand gekomen.

Klik hier voor meer informatie over SKCWB